Udruga djece roditelja s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Put u život” – PUŽ

Vi nam možete pomoći da budemo brži!

Moj prijatelj

 

 

Moj prijatelj

 

 

 

Prijatelj se s prijateljem igra… Prijatelj prijatelju pomaže… Prijatelj od prijatelja uči… i još mnogo toga. Prijatelj prijatelju daruje povjerenje, podršku.

To nam ostaje za čitav život, a stečeno je dok smo mali, u vrtiću. U Montessori skupinama nalaze se djeca u dobi od 3 do 6 godina. Kako djeca različite dobi mogu stvoriti međusobno prijateljstvo? Maleni promatraju što starija djeca rade i zapitkuju ih, a oni im odgovaraju, pokazuju i uče. Kroz ovakav oblik igre ostvaruje se međusobno povjerenje djece, harmonija unutar čitave skupine, što nije ni u kakvoj mjeri moguće ostvariti između djece i odraslih.

Pitali smo djecu: “Što im znači prijatelj?” Svima je na prvom mjestu bilo pomaganje jedno drugome. U Montessori skupinama integrirana su djeca s teškoćama u razvoju, kojima je pomoć neophodna. Marta je upisana u našu grupu prije četiri godine. Hodala je otežano i samo uz pomoć pomagala. Tijekom svih ovih godina djeca su joj s radošću pomagala u igri i radu. Prije nepunih godinu dana Marta je napravila svoje prve samostalne korake. Bila je to neopisiva sreća, ne samo za Martu, već za svu djecu u skupini, koja su to doživjela i kao svoj uspjeh. Svako dijete željelo je da Marta upravo prema njemu učini prve korake. Taj dan je bio značajan svim njezinim prijateljima u skupini. Oduševljeno su dočekivali roditelje s viješću o Martinu uspjehu i na njih prenosili radost.

Ovakova sjećanja, kao i mnoga druga, ispunjavaju dječja srca i ostaju u njima zauvijek. Ono što svi mi – i djeca i odrasli – trebamo isto tako pamtiti: prijateljstvo stječemo od malih nogu, ali njegujemo ih tokom čitava života.

Montessori odgajateljica

Davorka Crnković

(Dječji vrtić Vrbik)

VRBA, 02.03.1999.

 

Vi nam možete pomoći da budemo brži !


Zašto i kako ?